Amalia – kvinnan bakom hantverket

Amalia – kvinnan bakom hantverket

Amalia föds i Jönköping den 18 November 1824. Endast 10 år gammal mister hon sina föräldrar och alla sina fem syskon i koleraepidemin som under denna tid härjade i Småland. Hon börjar då att arbeta som piga för systrarna Röding och flyttar år 1855 till Brahegatan 2, som under en tid hade varit systrarna Rödings sommarresidens.

Amalia träffar kort därefter sin blivande man, skräddaren Anders som hon blev mycket förälskad i. Efter två år gifter dem sig och kort därefter väntar de tvillingar. Amalias lycka skulle dock komma att bli kortvarig, då ena barnet dog vid födseln. Eländet var  inte slut här eftersom Anders, bara fyra dagar efter födseln, går bort i rödsot. Amalia står då ensam med dottern Ida som hon behövde försörja och kunde därför inte längre kan fortsätta arbeta som piga.

Eftersom Amalia var duktig i köket, i synnerhet med olika sorters bröd och konfektyr, började hon se vart hennes framtid nalkades. Hennes konfektyr till bröllop, dop och begravningar blev mycket välkänt i Gränna med omnejd. Här kom hon också att börja tillverka sina sk polkagrisar i form av små “pluttar”. Dessa gjorde hon själv i sitt eget kök, och såldes sedan runtom på gatorna i Gränna. År 1959 fick Amalia tillstånd av magistratet och borgmästaren i Gränna Carl Johan Wennberg att idka bagerihantering.

Dottern Ida hjälpte under många år sin mamma att baka polkagrisar och såg till att detta hantverk levde vidare efter Amalias bortgång 1923, då 99 år gammal. Tack vare byggnationen av gamla riksettan under 1950-talet började försäljningen av polkagrisar verkligen att blomstra i Gränna. Många hemmafruar bakade då själva hemma i köken och sålde sina polkagrisar längs med Brahegatan. Först på 1970-talet kom den första icke röd/vita polkagrisen, med sina blå/gula ränder, fortfarande med smak av pepparmynta. Sedan dess har polkagrisen utvecklats till att finnas i alla möjliga smaker och former. Alltifrån viol, jordgubb och fläder till whiskey, mojito och Champagne.

Varje år den 20 April firar vi polkagrisens dag, för att hedra och minnas Amalia och hennes fantastiska historia. Hon vilar idag bredvid sin dotter vid Gränna kyrkogård.

Sockerbagaren Amalia Erikson står i en dörröppning med en polkagris i vänster hand. Hon bär en

Varukorg